info@hunkarbatikhan.com 0530 674 3779 Yalı Mahallesi, 6471 Sokak, No:27, D:10, K:5, MEDOFFICE Karşıyaka, İzmir
Duyusal sinir yolunda, beyinde, iç kulakta veya orta kulakta meydana gelen sorunlar neticesinde ortaya çıkan “vertigo” halk arasında baş dönmesi olarak bilinen, kişinin yaşam kalitesini radikal şekilde etkileyebilen ve farklı hastalıkların habercisi olabilen bir sağlık sorunudur. Genellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde daha sık görülen vertigo geçici ya da uzun süreli olarak meydana gelebilir.
Vertigo, beyin kaynaklı rahatsızlıklar neticesinde oluştuğunda “santral vertigo”, iç kulak ya da orta kulakta bulunan denge merkezlerinin etkilenmesi sonucu meydana geldiğinde ise “periferik vertigo” olarak sınıflandırılır.
Periferik Vertigo Nedenleri
Vertigoya neden olabilecek çok çeşitli hastalıklar ya da durumlar olabilir.
Vertigonun saydığımız bu nedenler dışında migren, kafa travmaları, kullanılan ilaçlar, geçirilen kulak ameliyatları ve viral enfeksiyonlar nedeniyle de oluşabildiği bilinmektedir.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Sersemlik, baş dönmesi, kulak çınlaması, baş ağrısı, kulaklarda dolgunluk hissi, soğuk terleme, kusma ve mide bulantısı gibi çeşitli semptomlarla etkisini hissettiren vertigo yaşam kalitesini düşüren bir sağlık sorunu olma özelliği taşır.
“Vertigo tedavisi hastanın şikayetlerinin nedenleri doğrultusunda planlanır. Vertigo tedavisinin başarıyla tamamlanabilmesi için vertigo nedenlerinin tespit edilmesi en önemli adımdır. Nedene yönelik yürütülen etkin tedavilerle vertigo ve yol açtığı şikayetler giderilebilir.”
Bening Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BBPV) Nedir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vertigonun en sık görülen nedeni olan BBPV baş hareketleri ile artan baş dönmesi şikayetleri ile karakterizedir. Genellikle 2 dakikadan az süren vertigo ataklarına yol açan BBPV, Dix Halpike Testi ile teşhis edilir. Dix Halpike testi sırasında hastanın başı 45 derece yana çevrilir, hasta arkaya yatırılır daha sonra başı 30 derece aşağıya sarkıtılır. Tüm bu hareketler neticesinde hastanın göz hareketleri gözlemlenerek tanı konur.
Dix Halpike testi ile BBPV’nin nedeni teşhis edildikten sonra hastalara uygun manevralar yaptırılır. Epley diğer bir adıyla Kanalit Repozisyon Manevrası (KRM) muayenehane ortamında gerçekleştirilebilir. İçi sıvı dolu yarım daire kanallarındaki denge taşlarının yerine oturtulması amacıyla uygulanan KRM oldukça pratik ve etkili bir yöntemdir.
“Vertigo sorunu yaşayan hastalar tıbbi destek almadan KRM tedavisini kesinlikle denememelidir. Manevralar KBB uzmanları kontrolünde gerçekleştirildiğinde güvenli bir tedavi sunacaktır.”